Behoud maakindustrie in Limburg noodzakelijk
Sittard – Door drs. Jaqueline Munnichs – Anticyclisch opereren is vaak een gat in de markt. Het vergt lef. Zoals het starten van een bedrijf in de maakindustrie in Limburg. Maar hier ligt juist, volgens Wim Notermans, directeur Electro Montage Limburg BV (EML BV), de kracht van Limburg. Begin dit jaar opende hij zijn deuren met het merendeel MTB-medewerkers. Ze maken draadbomen, elektrotechnische besturings- en bedieningspanelen en testen allerlei hoogwaardige apparatuur.
Als directeur van technisch bureau Notermans Technical Advise (NTA) hield Notermans zich aanvankelijk bezig met het geven van advies voor energiebesparing, het schrijven van technische bestekken, verlichtingsplannen en het standaardiseren van elektrotechnische schema’s voor besturingspanelen.
» Lees meer
“Maar ja, op een gegeven moment werd gevraagd door een klant of ik interesse had in het produceren van besturingspanelen,” licht Notermans toe. “Op dat moment had ik dat niet. Ik vond het eigenlijk wel goed zo; mijn orderportefeuille was voldoende gevuld.” Notermans raakte in diezelfde tijd in gesprek met MTB. Hun elektro-montageafdeling, die al bestond sinds het begin van de jaren negentig, vervaardigde procesmatig draadbomen voor allerlei elektronische toepassingen zoals DAF-vrachtwagens en het toenmalige Libertel en daarnaast seriematig besturingspanelen.
Het traject om deze afdeling met de MTB-medewerkers naar het bedrijfsleven te verplaatsen, werd vorig jaar ingezet. Verschillende redenen liggen hieraan ten grondslag. Vanuit de overheid is bepaald dat er zoveel mogelijk mensen met een indicatie voor een sociale werkvoorziening buiten de muren van de SW-bedrijven moeten werken, om hun afstand tot de arbeidsmarkt zo ver mogelijk te verkleinen. Toch is dat niet de enige reden. Notermans zegt: “Samen stelden we vast dat de markt steeds nadrukkelijker vraagt om een combinatie van assemblage en engineering- en inkoopdiensten. Als losstaande bedrijven dreigden we hierdoor minder interessant te worden. Uiteindelijk ging ik overstag. Ontwerpen, tekenen en produceren van elektrotechnische besturings- en bedieningspanelen, klemmenkasten en kabelassemblage kon ik immers zo onder één dak brengen.”
Samen met MTB initieerde Notermans de firma EML BV waarnaar momenteel 38 medewerkers vanuit MTB zijn gedetacheerd. Voor MTB levert dat het bijkomstig voordeel op dat in één klap een goede mix van medewerkers, sommige met wat meer en sommige met wat minder ervaring buiten MTB, aan het werk zijn. “Het werken met WSW-mensen is een nieuwe uitdaging,” licht Notermans toe. “We koppelen volleerde monteurs aan monteurs met een lager niveau. Die kunnen hierdoor ook een hoger niveau bereiken en nieuwe uitdagingen aangaan. Je merkt heel goed aan hen dat ze een nieuw stuk vrijheid ervaren. Ze hebben het gevoel dat ze nu meer kunnen en gaan met een smile naar huis. Dat geeft veel voldoening. Sociale aspecten hebben bij hen een hoge prioriteit. Het vergt dus meer tijd en energie dan bij werknemers in een regulier commercieel bedrijf. Maar de arbeidskosten zijn ook lager. Op termijn levert het zeker rendement op.”
Toch is een bedrijf in de maakindustrie starten in tijden van crisis op zijn minst controversieel. Het vergt lef. Notermans vindt het echter een gat in de markt. “Ik pleit voor het behoud van de maakindustrie in Limburg. Want als alle maakindustrie hier verdwijnt, waar moet je dan als bedrijf je producten laten maken. In China of Polen? De ervaring leert dat de weg naar lageloonlanden vooral voor MKB-bedrijven een onbegonnen zaak is. Te omslachtig. Je moet thuis zijn in de lokale communicatie en het transport vergt een hoop rompslomp. Laatst hebben we hier zelfs een order uitgevoerd van rework voor ventilatoren die in China waren geproduceerd. Meer dan 127.000 ventilatoren hebben we getest en gemodificeerd in onze werkplaats. Deze partij even op en neer transporteren, kost een enorm bedrag. Behoud van enige maakindustrie voor de regio is dus noodzakelijk. Maar bovenal moeten we ook vaststellen dat Limburgers altijd sterk zijn geweest in de maakindustrie. Hierin ligt onze kracht. Moeten we die dan niet juist gebruiken om ons verder te ontwikkelen?”
» Lees minder
september 2009, Zuid-Limburg
Bron: Limburg onderneemt
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat gebeurt volop in Midden- en Zuid-Limburg. Staatssecretaris Klijnsma bracht gisteren een bezoek aan deze twee arbeidsregio’s in het kader van de Participatiewet. Dat nauwe samenwerking tussen scholen en bedrijven belangrijk is blijkt uit de bezoeken bij de Elektro Montage Limburg (EML) BV in Maastricht, Praktijkschool Roermond en Kersten revalidatietechniek in Roermond. De vaardigheden die de leerlingen op de praktijkschool leren kunnen zij bij bedrijven als EML en Kersten in de praktijk brengen. Al deze projecten hebben dezelfde missie: mensen zo veel mogelijk laten participeren in de maatschappij, ongeacht de zwaarte van hun beperking. Dit gebeurt door de voorzieningen zodanig in te stellen dat werknemers met een andere status, net als ieder ander hun werkzaamheden zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. De drie projecten vormen een prachtig voorbeeld van hoe maatschappelijk verantwoord ondernemen ook kan.
Bron: https://nl-nl.facebook.com/minSZW/posts/10152872962806257
Het is de kracht van een organisatie om talent optimaal te benutten
Wim Notermans (directeur van EML) biedt mensen met een beperking al jaren kansen. De hechte samenwerking met de MTB en Podium24 zorgt voor duurzame plaatsingen voor beide partijen. Iedereen heeft talenten. Het is de kracht van een organisatie om deze talenten optimaal te benutten. Daarom doen wij zaken met de MTB. Zij denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Dit sluit weer perfect aan op onze bedrijfsfilosofie.
“Iedereen die hier werkt heeft affiniteit met de branche door opleiding eventueel aangevuld met de juiste werkervaring” vult Wim aan. “Het feit dat iemand niet mag tillen, niet meer fulltime kan werken of door een beperking misschien minder snel is dan een collega is voor mij geen reden om iemand geen kans te geven.”
» Lees meer
“Lagere productiviteit wordt voor een deel gecompenseerd door de lagere loonkosten. Want eerlijk is eerlijk, minder productie met normale loonkosten is funest voor de bedrijfsvoering.”
Wim is als mens zeer betrokken bij zijn werknemers, zowel privé als zakelijk. Als dat dan betekent dat hij daar ’s avonds of in het weekend eens wat tijd aan kwijt is dan doet hij dat met liefde. “Als die investering ertoe leidt dat iemand weer goed in zijn vel komt te zitten dan doe ik dat graag. En het komt het werk en de sfeer op de werkvloer ook ten goede. Verloop komt binnen ons goed gemixte personeelsbestand nauwelijks voor. Wie hier eenmaal werkt wil niet meer weg.”
De samenwerking EML en MTB is een inspirerend MVO voorbeeld. Zo simpel kan het zijn.
» Lees minder
Bron: Podium24 Business cases